Over ons

Corona-update: De maandelijkse ophaaldagen  van Vokomokum worden aangepast in verband met Covid. Leden halen hun bestellingen op op bepaalde tijdstippen.  Groenten/fruit pakketten en drakjes worden aangeboden maar het café met maaltijden blijft gesloten.

We realiseren ons dat het voor veel mensen juist nu belangrijk is om betaalbaar, biologisch en vaak lokaal eten te kunnen kopen. En als collectief zijn we ook nog steeds op zoek naar nieuwe leden. Als je interesse hebt om lid te worden neem dan contact op met <membership@vokomokum.nl>. Hier kan je jezelf opgeven voor de volgende orientatie via Zoom. De data van de orientaties vind je in de rechte kolom.


VOKOMOKUM is een voedselkollektief (‘voko’) in Amsterdam. Door samen te werken komen leden op een sociale manier aan goede producten van transparante bronnen voor eerlijke prijzen. Alles biologisch en vegetarisch.

Vokomokum is een groeiend collectief van uiteenlopende mensen die op een eerlijke en sociale manier aan hun eten willen komen. Door te handelen in het belang van het geheel kan iedereen genieten van goed eten tegen bijna groothandelsprijzen terwijl we een gezonde, duurzame samenleving nastreven. Geïnspireerd door het model van Park Slope Food Coop in New York, werkt Vokomokum met de tijd en talenten van onze leden: om de maand een paar uur. Orders worden maandelijks geplaatst en ophaaldagen zijn de laatste vrijdag van de maand bij het Plantagedok. Vokomokum is geen online winkel – het is een gemeenschap waarbij iedereen meewerkt. Wij steunen duurzame landbouw, houden van lokale bronnen, willen afval voorkomen en zetten ons in voor een gezonde, vitale gemeenschap.


Wat kun je van het lidmaatschap bij Vokomokum verwachten?

Goede kwaliteit biologische en vegetarische producten voor iets meer dan  groothandelsprijzen. Een nieuw sociaal netwerk van mensen met verschillende achtergronden en uiteenlopende vaardigheden.

Alleen leden kunnen bestellen. Om lid te worden dien je eerst een oriëntatiebijeenkomst bij te wonen. Deze vinden plaats op de laatste vrijdag van de maand op Plantagedoklaan 8 (zie hier rechts bij ‘Upcoming Dates’). Het eenmalige en niet-restitueerbare lidmaatschapsgeld [€10 per volwassene per huishouden, max €50] zal bij de eerste bestelling die je plaatst bijgeschreven worden. Voor- en na de oriëntatiebijeenkomst heb je de kans om te zien hoe het allemaal werkt, kun je andere leden ontmoeten en de producten bekijken.

Wegens de zeer beperkte opslagruimte dienen leden hun bestelling ook echt op de ophaaldag op te halen of door iemand anders te laten ophalen.
Orders worden in bulk geplaatst – dat betekent dat soms niet alle producten worden geleverd als er te weinig van wordt besteld.

Alle leden voegen zich bij een werkgroep aan en draaien om de maand een dienst zodat het werk gelijk over alle leden verdeeld wordt en iedereen vertrouwd raakt met de werkwijze van de coöp. Buiten de ophaaldagen kunnen leden ook behulpzaam zijn met IT kennis, met het vinden van meer (lokale) biologische leveranciers, met hulp bij de administratie enz.

food