Over ons

VOKOMOKUM is een biologische en vegetarische voedsel collectief in Amsterdam.

spruitjes    schorseneren

Vokomokum is een groeiend collectief van uiteenlopende mensen die hun voedsel op een eerlijke en sociale manier willen verkrijgen. Het wordt ontwikkeld naar het model van een werkers of consumenten collectief, waarbij ieder lid zijn steentje bijdraagt. Er wordt eens per maand besteld, en de afhaaldag is de laatste vrijdag van de maand in het cafe van de Plantagedok [plantagedoklaan 8, 1018CM]. Deze dag is niet alleen bedoeld als afhaaldag, zoals de Voko niet alleen bedoeld is om goed voedsel te kopen. Een belangrijk aspect van de Voko is ook het sociale contact en het vormen van een gemeenschap.

Alle leden nemen een deel van de werklast op zich, meestal eens per twee maanden een paar uur werk. Leden kunnen maandelijks biologisch voedsel bestellen tegen groothandelsprijzen. Veel artikelen moeten in bepaalde hoeveelheden besteld worden. Als deze hoeveelheid niet bereikt wordt, dan gaat de bestelling niet door.

Wat kun je van  het lidmaatschap van Vokomokum verwachten?

Goede kwaliteit biologische en vegetarische voedsel voor bijna groothandelsprijzen. Een nieuw sociaal netwerk van mensen met verschillende achtergronden en uiteenlopende vaardigheden.

Alleen leden kunnen bestellen. Om lid te worden dien je eerst een introductiebijeenkomst bij te wonen. De introductiebijeenkomsten vinden plaats op de Platagedoklaan 8 op de laatste vrijdag in de maand, de tijd is te vinden onder ‘Upcoming Dates’. Het niet-restitueerbare lidmaatschapsgeld [€10 per volwassene per huishouden, max €50] plus €5 statiegeld voor verskrat zal bij de eerste bestelling die je plaatst bijgeschreven worden. Voor en na de introductiebijeenkomst kun je zien hoe het allemaal werkt, kun je andere leden ontmoeten en kun je de producten bekijken.

Wegens de zeer beperkte opslagruimte in het Plantagedok dienen leden hun bestelling ook echt op de afhaaldag zelf op te halen of door iemand anders laten ophalen.

Alle leden dienen lid te worden van een werkgroep en om de maand een dienst te draaien, zodat het werk gelijkelijk over alle leden verdeeld wordt en iedereen vertrouwd raakt met de werkwijze van de co-op. Leden kunnen ook op andere wijze behulpzaam zijn, zoals met IT kennis, met het vinden van meer (locale) biologische voedselleveranciers, met hulp bij de administratie enz.

food